lördag 3 september 2011

Transpersoner och tvångssterilisering


(Bild lånad från rfsl.se)
""Könsbyte" eller könskorrigering kallas den medicinska och juridiska process transsexuella går igenom för att ändra sitt kön. Könskorrigering innebär att en person ändrar sin kropp med hjälp av operationer, hormoner och röstträning så att den bättre stämmer överens med personens könsidentitet. 
Ordet "könsbyte" kan ibland vara missvisande eftersom en transsexuell person inte byter kön utan korrigerar kroppen och sitt juridiska kön till att stämma bättre överens med hur man känner sig." (www.transformering.se)
Operationer, hormoner och röstträning. Inga konstigheter där när det gäller att förändra sin kropp så att den bättre stämmer överens med ens sociala kön. Däremot så tillkommer några andra små moment för att en transperson juridiskt ska få kalla sig för det kön en korrigerat sig till: nämligen tvångssterilisering utan möjlighet att frysa in ägg eller spermier. Ägg/spermier som skulle kunna användas till att inseminera sin eventuella partner, och på det sättet ha samma möjligheter som resten av Sveriges befolkning med fysisk möjlighet, att skaffa biologiska barn (om en nu tycker att genetik är viktigt). 
Jag har inte riktigt fått svar på mina frågor kring om det finns någon rent fysisk faktor som påverkar välbefinnandet hos transpersonen om denne behåller sina fortplantningsorgan. Det skulle jag gärna vilja veta mer om. Men om det nu skulle vara så, så finns det ju ingen anledning till att en inte får frysa in ägg och spermier. 
Förutom tvångssteriliseringarna säger den snart 40 år gamla lagen att en måste vara ogift. Vilket i praktiken innebär att det krävs en skilsmässa för att få genomgå sin process. Logiken i detta?
Sammanfattning: Snipp snipp, klipp bort fortplantningsorganen. Och snipp snipp, klipp bort din fru/man så ska vi se att det går att knappa in det nya personnumret i datasystemet. Det blir så komplicerat annars i det byråkratiska systemet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar