lördag 27 augusti 2011

Facebook hjärta heteronormativt könsrollsstereotypt och oreflekterat dravel.

"Det finns ett rykte som går runt som säger att pojkar är starkare än flickor.. Oh! snälla, kan du bära en 4 kg bebis i magen i 9 månader? Kan du städa, laga mat och prata i telefon samtidigt? Kan du bränna din panna med locktången och inte klaga? Kan du gå hela dagen i klackar? Kan du gråta hela natten och… sedan vakna upp nästa morgon som om allt är okej? Kom ihåg killar, tjejerna är bara hjälplösa tills naglacket torkat :) sätt upp detta på din status om du är stolt över att vara tjej."


"Oavsett vad du ger en kvinna så kommer hon att ge dig något bättre tillbaka. Ger du henne en spermie, ger hon dig ett barn. Ger du henne ett recept, ger hon dig en måltid. Ger du henne ett hus, ger hon dig ett hem. Ger du henne ett leende så ger hon dig sitt hjärta. Hon multiplicerar och förstorar allt oavsett vad du än ger henne. Så om du ger henne skit kan du förvänta dig ett helvete tillbaka..."


"7 sekunder tar det för maten att passera magsäcken. Ett hårstrå kan bära ca 3 kg. En penis längd är 3 gånger längre än tummen. Lårbenet är hårt som betong. Kvinnans hjärta slår snabbare än en mans och hon blinkar dubbelt så ofta. 300 muskler går åt för att upprätthålla balansen när vi står. Kvinnor har läst hela denna text. Männen fortsätter stirra på sin tumme. Placera på din status om du log när du läste detta!"


Av två anledningar säger jag: Please stop it! 

1) För jag får skämsrysningar längs hela ryggraden, och det är obehagligt.


2) För att du som vidareför inlägg som dessa förringar både din egen och andras intelligens. För du känner (förhoppningsvis) män som är fantastiska och inte börjar dregla förvirrat så fort de får mer än en instruktion i taget eller som tror att manlighet är synonymt med penis funktion och storlek. Likaså känner du kvinnor som inte kommer som ett komplett paket med nagellack, locktång, klackskor och simultankapacitet. Kanske kanske kanske du till och med känner eller känner till någon som inte är heterosexuell eller som inte trivs med attribut som är stämplat som kvinnligt/manligt.  


PS. Och en sak till: När du känner en impuls att inleda en mening med "Är det inte typiskt män/kvinnor att..." stanna då upp för ett ögonblick, testa den tesen på de människor som du känner, och hittar du ett enda exempel på att tesen inte stämmer, strunta då i att vara bärare av detta individbegränsande synsätt. För det är så, att den person som du kommer på som inte passar in i den snäva, snäva mallen inte är ett undantag från regeln. Det är mallen det är fel på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar