lördag 6 augusti 2011

Korrespondans "Nytänk i barnkollektionen"(Bilder lånade från www.cutiekidsclothing.com)
Från: C
Datum: 16 december 2010 12:38
Ämne: Nytänk i barnkollektionen
Till: Fyra olika framträdande barnklädeskedjor


Hej!
Som så många andra så reagerar jag på att småbarnskollektionerna av kläder är så könsstereotypa i färg och form. Ofta hör jag hur vänner och bekanta blir frustrerade när de går in i er butik (och andra barnklädesbutiker) och de måste definiera vilket kön de vill köpa kläder till när de söker råd hos en av expediterna. Små barn ser ju i stort sett likadana ut i kropparna, så det finns ju inget syfte med att välja barnkläder utifrån kön på barnet. Att behöva välja mellan rosa och blått, spets eller neutralt, är ju dessutom väldigt ålderdomligt. 

I min framtidsvision och drömvärld skulle jag kunna gå in i en barnklädesbutik och finna alla bodys är på ett och samma ställe, alla byxor på ett och samma ställe etc. Att kläderna är sorterade efter typ av plagg och funktion i stället för typ av kön det förväntas passa på, så att konsumenterna själva får avgöra vad de vill inhandla utan att behöva formas av samhällets stereotypa syn på kön eller expediternas brist på genusmedvetande. Dessutom skulle det vara mycket praktiskt att hitta alla bodys på ett och samma ställe. Det skulle även estetiskt se väldigt tilltalande ut att se bodys i regnbågens alla färger och med alla tänkbara mönster. 
Låt barn få vara barn helt enkelt!/C


Fick artiga svar från samtliga kedjor (tyvärr har jag råkat radera dem), de framhöll vänligt men bestämt att folk önskar ha könsuppdelade barnkläder, men hänvisade även mycket hjälpsamt till den och den unisexkollektionen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar